SI

Wat is Sensorische Integratie?
Het verband tussen wat mensen waarnemen en hoe ze daar met bewegingen op reageren, wordt sensorische integratie genoemd. Aan die bewegingen liggen zintuigprikkels ten grondslag. Dit proces wordt daarom ook wel sensorische integratie genoemd.
Problemen met de sensorische integratie ontstaan door stoornissen in de verwerking van die zintuigprikkels. Dit doet zich vooral voor met de informatie die de verschillende vormen van het voelen oplevert. We voelen dan ons lichaam en onze bewegingen onvoldoende. Daardoor gaan veel activiteiten fout, gebeuren langzaam of gebeuren niet logisch. We zien dat bijvoorbeeld bij kinderen die minder goed opletten bij de dingen die ze doen. Soms worden zulke kinderen extra druk of juist stil, angstig, teruggetrokken of dromerig.

Wat doet sensorische integratie?
Sensorische integratie speelt een belangrijke rol bij het waarschuwen voor gevaar, het richten van de aandacht en het opnemen van informatie.
Er zijn verschillende manieren waarop we op zintuiginformatie kunnen reageren.

Een zintuigprikkel geeft een signaal, waardoor we onze aandacht op die zintuigprikkel richten. Hierdoor merken we de prikkel op en kunnen erop reageren. Op deze manier richten we onze aandacht ergens op, doen we informatie op en leren