Reden van aanmelding

Veel voorkomende redenen om kinderen aan te melden:

De grote vraag is wanneer u met uw kind naar de fysiotherapeut moet. Hieronder kunt u voorbeelden lezen van signalen die erop wijzen dat er problemen kunnen zijn in het bewegend functioneren. Daarnaast vind u een overzicht van signalen.

Bij sommige kinderen verloopt de sensomotorische ontwikkeling langzamer of anders dan bij andere kinderen.

De oorzaak hiervan kan liggen in verschillende systemen van het lichaam. Het kan b.v. veroorzaakt worden door een niet goed "afgestemd" zijn van de werking van de zintuigen (senso) en de spieren (motoriek). Bewegen komt tot stand door een samenwerking van zintuigen en motoriek.

Een stelregel is: Heeft u een "niet-pluis gevoel", dan is dat reden genoeg om een deskundige te raadplegen.

Stoornissen van veel voorkomende problemen per leeftijdsgroep:

0-4 jarigen
Kinderen van deze leeftijdsgroep kunnen bij de kinderfysiotherapeut om verschillende redenen worden aangemeld. Uw baby kan een voorkeurshouding hebben waarbij het hoofdje kan afplatten of erg veel huilen. Als uw kindje wat ouder is kan het zijn dat uw kindje een vertraagde motorische ontwikkeling laat zien of een afwijkende motorische ontwikkeling bij voorbeeld gaan de kinderen die gaan billen schuiven of niet gaan loslopen met 18 maanden. Uw kindje zal dan door het consultatie bureau worden doorverwezen naar onze praktijk. Ook kunt u zelf contact opnemen als u twijfels heeft over de motorische ontwikkeling van uw kindje.
Daarnaast kan het zijn dat uw kindje geboren is met een lichamelijke beperking zoals een Erbse Parese (OPBL), Cerebrale Parese (CP), een klompvoetje, Spina Bifida, een syndroom of een spierziekte. Vaak worden deze kinderen ook gezien door een kinderarts en/of een revalidatie arts of binnen een multidisciplinair team. De kinderfysiotherapeut zorgt voor goede afstemming met deze disciplines en is er regelmatig overleg.

5-7 jarigen
Uw kindje gaat naar de basisschool. Het is belangrijk dat uw kindje motorisch goed mee kan komen met de rest van de kinderen. Op school wordt er geknipt, gescheurd, geplakt en gekleurd waarbij de fijne motoriek van belang is. In groep 3 leren de kinderen lezen en schrijven waarbij behalve de fijne motoriek ook ruimtelijk inzicht meespeelt. Daarnaast spelen de kinderen buiten en hebben ze gym waarbij ze rennen, springen, hinkelen, klimmen, fietsen enz. Wanneer een kind hier problemen mee ervaart kan de kinderfysiotherapeut helpen om deze vaardigheden eigen te maken. De kinderfysiotherapeut zal contact zoeken met de leerkracht indien uw kindje uitvalt in de klas. Hierdoor kunnen er ook tips en adviezen aan de leerkracht meegegeven worden of komen we eens op school kijken.

7-18 jarigen
Bij het oudere kind komen weer andere problemen voor. Denk hierbij, naast de motorische achterstand,  aan houdingsproblematiek, ademhalingsproblematiek en hoofdpijnklachten. Ook hier kan de kinderfysiotherapeut vaak bij helpen.